Door zijn vele activiteiten op koorgebied in en om Friesland is Gerben van der Veen voor veel koorzangers een begrip. Zijn opleiding genoot hij aan de toenmalige MPA te Leeuwarden; hij studeerde in 1979 af voor orgel (bij Piet Post) en koordirectie (bij Jan Veninga). Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema.
Als dirigent was hij actief bij onder meer de COV te Heerenveen, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Meppeler Kamerkoor Cigale en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije.
Momenteel dirigeert Gerben van der Veen kamerkoor Con Amore Musica, COV Gloria Deo Drachten en kamerkoor Capella '92 dat hij zelf in 1992 oprichtte. Met genoemde koren werden veel bijzondere concerten gegeven waarbij vaak niet-alledaagse werken en premières werden uitgevoerd.
Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en als artistiek leider van Collegium Vocale Fryslân en de Stichting Noordelijk Koorfestival. Bij die instituten houdt hij zich bezig met opleiding van koordirigenten en educatie op het gebied van koormuziek. Hij werkt tevens als redacteur bij muziekuitgeverij Intrada en is in de koorwereld een graag gezien jurylid.